top of page

WES Blog

İlham Veren Bilim Merkezleri 2

Dünyanın birbirinden farklı, bambaşka yerlerinde merak eden, sorgulayan ve üreten bir nesil yaratmak ve geleceğin mimarları olan çocuklar, daha sonrasında da teknolojiye, bilime, sanata ilgi duyan araştıran ve üreten yetişkinler için tasarlanıp hayat geçirilmiş Bilim Merkezleri bulunuyor. Ülkemizde STE(A)M eğitim sistemine, öğrenme biçimine olan ilgi ve önem her geçen gün daha da artsa da dünyanın çeşitli noktasındaki bu tarz bilim merkezlerini Avrupa ülkelerinde görmemiz biraz daha yüksek olasılıkla oluyor. Bunun sebebi etkin öğrenme biçimlerinden oluşan ve çocukları kendi ilgi alanlarını keşfedebilecekleri, üretebilecekleri alanlarla buluşturulup okullarda verilen teorik bilginin yalnızca teoride kalarak gerçek verimi sağlayamayacağı, bu sebeple pratik olarak da verilmesi gerektiğinin daha erken farkında vararak harekete geçmeleridir. Ülkemizde de STE(A)M eğitim sistemine verilen önem her geçen gün artmakta ve doğru orantılı olarak bilgilerin pekiştirilip daha verimli biçimde öğrenilebileceği bilim merkezlerinin sayıları da artmaktadır.



Ülkemizin de içinde bulunduğu daha birçok ülke kendilerine ilham olan bilim merkezlerinden yola çıkarak topluma fayda sağlayacak bilim merkezlerini kendi ülkeleriyle buluşturmaktadır. Bu sebeple bizler de İlham Veren Bilim Merkezleri serimizde sizleri dünyada ismini duyurmuş ve daha birçok kişiye ilham olmuş var olduğu ülkelerdeki çocuklara kendini ‘şanslı’ hissettiren bilim merkezlerini konu aldık. Serimizin İlk yazısını okumadıysanız okumanız adına sizleri buraya alabiliriz.


Herkes hazırsa İlham Veren Bilim Merkezleri serimizin ikincisine hoş geldiniz. İyi okumalar dileriz!


6) Hong Kong Space Museum, Hong Kong



Uzay alanına meraklı olan herkesin mutlaka ziyaret etmesi gereken Hong Kong Space Museum, yani Hong Kong Uzay Müzesi Çin’in Hong Kong kentinde yer almaktadır. 8.000 metrekarelik bir alana kurulan uzay müzesi, kurulduğu 1980 yılından bu yana her yıl ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmektedir.



Müze içerisinde yüzlerce kişilik kapasitesiyle oldukça büyük bir planetaryum bulunmaktadır. Uzayla ilgili çeşitli gösterimlerin yapıldığı planetaryumu ziyaret edebilir ya da içeride bulunan sergileri, çalışmaları gezebilir ve içeride yapılan atölyelere katılabilirsiniz. Uzay alanında merak edilen neredeyse her şeyi hem çocuklar için hem de yetişkinler için son derece keyifli bir müze olan Hong Kong Space Museum ile keşfedebilir, öğrenebilirsiniz. Müze okulları, kalabalık grupları da bünyesinde ağırlamaktadır; ancak ailecek gezildiği taktirde de harika vakitler geçirilebilecek noktalar arasında yer almaktadır.


7) National Science and Technology Museum, Taiwan



National Science and Technology Museum, Tayvan’daki ilk uygulamalı bilimler müzesi ve ilk ulusal bilim eğitimi organizasyonu olmak üzere 1979’da kurulmuştur. Özellikle de çocukların bilim, sanatı ve teknolojiyi deneyimleyerek öğrenebilmeleri için harika bir nokta olan bu müze içerisinde birbirinden güzel film gösterimlerine girebilir, çeşitli bilimsel deneylere katılabilirsiniz.


National Science and Technology Museum bünyesinde bulunan ve ziyaretçilerin en sevdiği bölümlerden biri de şüphesiz ‘Popular Science Library’ olarak göze çarpmaktadır. İsminin hakkını veren ve son derece popüler olan bu bilim kütüphanesinin içerisinde çocuklar ve yetişkinler için ayrı bölümler bulunmaktadır. Küçük yaştaki çocuklara kitap sevgisini aşılamak ve okumaya yöneltmek amacıyla da son derece başarılı bir çalışma olan kütüphane içerisinde bilimin her alanına yönelik faydalı kaynaklar bulabilirsiniz. Okuyucuların kitapları daha kolay bulabilmesi adına farklı bir teknikle sıralanmış olan kitaplar ve kütüphanenin hoş ortamı içerisinde vakit geçirmek oldukça keyifli olacaktır.



Eğlenerek öğrenmek için son derece güzel bir yol olan National Science and Technology Museum ziyaretçilerini bekliyor.


8) Shanghai Science and Technology Museum


Şangay’da yer alan Shanghai Science anda Technology Museum, her yaştan ziyaretçiye bilim ve teknolojiyle harmanlanmış keyifli, öğretici zaman geçirtmek amacıyla ustalıkla tasarlanmış müzeler arasında yer almaktadır.



Dört geniş kattan oluşan bu yapı içerisinde neredeyse her kat farklı bir tema için ayrılmış durumdadır. Bu temalar içerisinde deneyimleyebileceğiniz birçok atölye ve etkinlik çalışması, gezebileceğiniz sergiler ve deneyler bulunmaktadır. Müze içerisinde kalıcı ve özel sergiler de bulunuyor. Bilim, sanat ve teknolojiye dair heyecan verici etkileşimli sergileri gezip içerideki mükemmel atmosferi deneyimleyebilirsiniz.


Kalıcı sergilerde neler var? Diye sorarsanız, her sergide sizi farklı bir tema beklediğine emin olabilirsiniz. Örneğin ‘Yaşam Spektrumu’ olarak adlandırılan bir sergide Çin’in güneybatısında yer alan harika manzaraların minyatürlerini ve doğanın çeşitliliğini üç farklı yönden (tür çeşitliliği, gen çeşitliliği, ekosistem çeşitliliği) göstermektedir. Sergi içerisinde kendinizi bir anda yağmur ormanlarında ya da taş ormanında bulabilirsiniz. Başka bir örnek daha verecek olursak ‘Uzay Gezintisi’ adlı sergide katılımcılar geçmişten günümüze kadarki uzay gemilerinin yapılarını inceleyebilir ve bu modeller üzerinde keşifler yapabilirler.



Müze içeride uzay, bilim ve teknoloji konulu kısa filmlerin de gösterimleri yapılmaktadır. 3 boyutlu gösterimlerin yanında geniş kapasiteli planetaryumlarla da izleyicileri öğretirken bambaşka diyarlara götüren gösterimlere katılmak son derece keyifli olacaktır. Hem çocukların hem de yetişkinlerin tüm gün bilimle eğlenceli vakitler geçirmelerini sağlayan bu müze de imkânı olanlar için mutlaka ziyaret edilmesi gereken noktalar arasında yer almalıdır.


9) Science Museum, London


Londra’da bulunan Londra Bilim Müzesi ziyaretçilerine harika bir öğrenme ortamı sunmaktadır. İçeride deneyimleyebileceğiniz, ziyaret edebileceğiniz birçok farklı alan bulunmaktadır. Eğlenceli ve eğitici içeriklerle dolu bu müze içerisinde dilerseniz uzay simülatörleriyle bir uzay yolculuğu deneyimleyebilir ya da bilim temalı filmler izleyebilirsiniz.



Müze içerisinde oldukça dikkat çeken etkileşimli sergiler bulunmaktadır. Bu sergiler içerisinde de en popüler olanlarından biri şüphesiz ‘Modern Dünya Yaratmak’ adlı sergidir. Bu sergiyi diğerlerinden ayıran en büyük özelliği içerisinde tam 250 yıllık bilim ve teknolojinin gelişimini gösteren nesneleri barındırmasıdır. İçeride 10.000 yıldır zamanı gösteren bir saat ve ilk Apple bilgisayarını görebilirsiniz.



Deneyimleyerek öğrenmenin harika noktalarından biri olan bu müze içerisinde bilimi pratik olarak öğrenme imkanına sahip olmak isteyen herkes vakit geçirebilir. Tıp tarihi hakkında ilgi çekici bilgiler öğrenebilir ve Fleming laboratuvarlarında penisilin, Crick ve Watson’ın DNA modelini inceleyebilirsiniz. Daha pek çok temayı da burada görmeniz mümkündür.


10) Citi des Sciences et de l’Industrie


Kısaca CSI olarak adlandırılan bu müze Avrupa’nın en büyük bilim müzesi unvanına sahiptir. Fransa, Paris’teki Parc de la Vilette’de bulunan müze her yıl yaklaşık 5 milyon kişiyi bünyesinde ağırlamaktadır. Son derece geniş kapasiteye sahip bilim merkezi içerisinde bilim, sanat, teknoloji, matematik gibi daha birçok alanda oluşturulan sergiler ve çalışmalar bulunmaktadır.



CSI içerisinde özellikle çocukları bilimin farklı bir boyutu ila tanıştırmaktadır. Bilimi deneyimleyerek öğrenmek, çeşitli deneylere katılmak, akıllarındaki soruların cevaplarını en akılda kalıcı şekilde alabilecekleri etkinliklere katılmak çocuklar için harika bir deneyim olmaktadır. Genel olarak 7-14 yaş grubuna hitap etse de yetişkinler de bu bilim merkezi içerisinde keyifli vakit geçirebilecekleri aktiviteler bulabilirler.



CSI özellikle de son dönemlerde içerisinde bulunduğumuz koşullara oldukça iyi bir biçimde uyum sağlayarak çalışmalarına devam eden bilim merkezlerinin başında gelmektedir. Kişilerin evlerinde izole şekilde katılabilecekleri online sergiler, çalışmalar ve evde yapılabilecek atölye çalışmaları düzenlemektedirler. Bu tarz online çalışmaları sizler de resmî web siteleri üzerinden takip ederek katılım gösterebilirsiniz.



Toplumun yükselmesi ülkenin de yükselmesi anlamına gelmektedir. Bunun bilincinde olan tüm ülkeler de çeşitli çalışmalar yürütmektedirler. Gelişmiş ülkelere baktığımızda kendi kendilerine üretim yapabildiklerini görüyoruz. Kendi üretimini yapabilen ülkeler buna ilk olarak üretici toplumu yaratarak başlamaktadırlar. Bilim, teknoloji, sanat ve matematik alanlarında toplumun ilgisini çekip üretebilecekleri alanlara ilgi ve odakları çekmek son derece önem taşımaktadır. Bilim merkezleri bu yolda oldukça verim sağlayan son derece önemli projelerdir. Bu sebeple bilim merkezleri üzerine toplumların da daha fazla bilgi sahibi olması ve bu alanlarda vakit geçirmelerini sağlamak da önemlidir. Ülkemizde de bilim merkezlerinin sayıları gün geçtikçe artış göstermektedir. Bu bilim merkezlerinin sayıları kadar bilinirliği de önemlidir. Yazdığımız yazılarda bizlerin de hedefi toplumumuzu bilinçlendirerek bilim, sanat ve teknoloji alanlarında faaliyet gösteren çalışmalara dikkat çekmektir. Dünyada var olan ve toplumlara ilham veren bilim merkezlerinin içerisinde bizim ülkemizin de ilham veren çalışmalarla olması dileğiyle.


bottom of page